top of page

Održana međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?


U okviru tradicionalne manifestacije „Dani kriminalističkih nauka“, na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu 6. oktobra 2016. godine svečano je otvorena međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?“


Svjesni činjenice da stanje sigurnosti danas sve učestalije narušavaju terorističke i nasilno ekstremističke prijetnje koje ne poznaju granice, a čija nepredvidivost i dinamika zahtijevaju organizovane vidove suprotstavljanja i međunarodnu saradnju, organizatori su okupili veliki broj evropskih i bh. naučnika i stručnjaka iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija i predstavnika agencija za provedbu zakona koji su kroz plenarne i paralelne sesije diskutovali o različitim segmentima borbe protiv terorizma, a naročito preventivnim i represivnim strategijama i mjerama, istragama i odgovorima na terorističke napade. Poseban naglasak je stavljen na proces rane detekcije terorističkih aktivnosti i predviđanje njihovih ishoda, pri čemu je u Bosni i Hercegovini a i šire neophodno preduzimati sistemske i organizovane akcije u cilju sprečavanje radikalizacije i jačanje procesa deradikalizacije ekstremizma u svrhu izvođenja terorističkih napada.


Na konferenciji za medije upriličenoj povodom otvaranja međunarodne naučne konferencije prisutnima su se obratili dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, prof. dr Nedžad Korajlić, predsjednik Programskog i naučnog odbora Konferencije i rukovodilac Instituta CriminalEast prof. dr Muhamed Budimlić, predsjednik Organizacionog odbora Konferencije i Koordinator za međunarodnu saradnju Fakulteta prof. dr Almir Maljević, te gosti prof. dr Gorazd Meško direktor Instituta za varstvoslovje na Univerzitetu u Mariboru i predsjednik Evropskog kriminološkog udruženja te prof. dr Anis Bajrektarević sa Univerziteta u Beču.

Tokom prve plenarne sesije brojne zvaničnike, učesnike i studente pozdravili su rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, pomoćnik ministara sigurnosti Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju i evropske integracije g. Samir Rizvo, te stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo gđa Melisa Mizdrak.

Prof. dr Almir Maljević prisutnima je saopštio da će 2018. godine Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije biti domaćin jednog od najvećih i najznačajnijih naučnih skupova u oblasti kriminologije - godišnjoj konferenciji Evropskog kriminološkog udruženja koja će okupiti preko 1000 izlagača što će ujedno predstavljati i najveći naučnoistraživački događaj za našu zemlju u oblasti društvenih nauka.

Dekan Fakulteta, prof. dr Nežad Korajlić prvu plenarnu sesija Konferencije zatvorio je prigodnim uručivanjem zahvalnica partnerima naše kuće: Ministarstvu sigurnosti BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, prof. dr Gorazdu Mešku i UG „Rendžer“ iz Sarajeva.

Drugi konferencijski dan obilježila su izlaganja naučnika i praktičara iz naše zemlje i regiona, predstavljanje izdavačke djelatnosti Fakulteta i partnera, prostornih i materijalno-tehničkih kapaciteta Fakulteta u oblasti forenzike, dok je Sportski klub Fakulteta u okviru socijalnog programa Konferencije 8. oktobra. 2016. godine organizovao i jednodnevni izlet za učesnike, nastavnike i studente na planinu Visočicu.


U sponzorskom statusu partnera ovogodišnje Konferencije našli su se Visoka škola „Logos centar“ Mostar, Hotel Emiran Sarajevo, Informativni časopis STUDENT, BHR1, Radio 8 Sarajevo, Radio BA i City Otvorena Mreža.


Galeriju sa Konferencije možete vidjeti na sljedećem linku.



Izdvojeno
Najnovije
Arhiva
Oznake
bottom of page