top of page

OKRUGLI STO: “ZEMLJOTRES U SARAJEVU: Odgovor na krizu”

Studenti završne godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na studiju Upravljanje u kriznim situacijama u petak 7.6.2024. održali su okrugli sto pod nazivom “Zemljotres u Sarajevu: Odgovor na krizu”.


Cilj okruglog stola je podizanje svijesti o prevenciji i jačanju struktura zaštite i spašavanja u našoj državi. Studenti Belma Mahmić i Vedad Memidžan su predstavili Elaborat praktične vježbe evakuacije i zbrinjavanja u slučaju zemljotresa u Sarajevu.


O aspektima građevinske struke govorila je prof. dr. sc. Naida Ademović, saobraćajne struke dr. sc. Osman Lindov, o kriznom komuniciranju dr. sc. Nerma Halilović Kibrić, stručnjak iz oblasti geofizike Amer Smailbegović, viši asistent Kenan Hodžić o kritičnoj infrastrukturi, te prof. dr. sc. Goran Kovačević o odgovoru izvršne vlasti na krizu u slučaju zemljotresa.


U diskusiji i donošenju zaključaka učestvovali su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Kantonalne uprave civilne zaštite KS, Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć KS, općinskih službi za civilnu zaštitu Novo Sarajevo i Ilidža, IOM, Crveni križ FBiH i GSS KS kao i studenti našeg fakulteta.


Dekan fakulteta dr. sc. Jasmin Ahić zaključio je da je potrebno što više ovakvih događaja s ciljem umrežavanja zainteresovanih institucija u preventivnom i svrsishodnom djelovanju u slučaju kriznih situacija.Yorumlar


Izdvojeno
Najnovije
Arhiva
Oznake
bottom of page