top of page

Uloga javnosti u podsticanju kvalitetnijeg rada službi za provedbu zakona – Slučaj ‘’Dutrouks’’

Užasni zločini nad mladim ženama i djevojčicama u Belgiji tokom 90-ih godina, počinjeni od strane kriminalne grupe koju je predvodio Mark Dutrouks, zaprepastili su evropsku i svjetsku javnost. Riječ je o neutvrđenom broju otmica, silovanja, ubistava koje je počinio ovaj monstrum.

Ono što je ključno u ovom slučaju je to da je ovaj zločinac godinama prolazio nekažnjeno iako su svi dokazi ukazivali na njega, pa se u javnosti postavilo pitanje: Da li je on uživa zaštitu policije? Belgijska senatorka, Ana-Marija Lizin je povodom ovoga slučaja jedne prilike izjavila sljedeće: ‘’To je pitanje gluposti, nesposobnosti i korupcije. Dutroux mora biti prijatelj nekoga bitnog.’’

Mediji su svojim izvještavanjem doprinijeli da se stvori pritisak na nadležne u istraživanju ovoga slučaja, pa je viši tužilac Žan Bourlet rekao da namjerava da istražiti slučaj ‘’sve do kosti, ako me puste’’. Ovo je samo potvrdilo sumnje da institucije nisu samo nesposobne nego i korumpirane.

Nakon skidanja sa slučaja istražnog sudije Žan-Luka Konerotea, na zahtjev Dutrouksovog advokata, zato što je prisustvovao donatorskoj večeri skupa sa roditeljima nestalih djevojčica, došlo je do kulminacije protesta tako da je na ulice Brisela je izašlo 300 000 ljudi. Pod ovakvim pritiskom javnosti nadležni su morali djelovati, a rezultat istrage jeste hapšenje 12 visokih policijskih zvaničnika za koje je utvrđeno da su za svoje usluge uzeli mito od Dutrouksa.

Ovo je dobar primjer kako javnost može uticati na bolji rad službi za provedbu zakona, a koga zanima više o ovome može pročitati na sljedećem linku.

Izdvojeno
Najnovije
Arhiva
Oznake
bottom of page